Oznaka EU za pnevmatike


Zaradi nekakovostnih ali starih pnevmatik z zmanjšanoglobino profila lahko vozilo na mokrem cestišču ali pri zaviranju zdrsne. Nove in kakovostne pnevmatike so varnejše, zmanjšujejo porabo goriva, hrup in izpuste.

EU abroncsjelölési szabványIzbira ustreznih pnevmatik – preverite nalepko

EU je s 1. novembrom 2012 uvedla sistem označevanja pnevmatik, da bi potrošnikom pomagala izbrati najboljšo pnevmatike glede na porabo goriva, oprijem na mokri podlagi in hrup. Pnevmatike za osebna vozila in lahka gospodarska vozila morajo imeti nalepko s podatki o proizvodu. Podatki o pnevmatikah za težka gospodarska vozila so navedeni v tehničnih specifikacijah in na spletnih straneh.

Koristi za okolje

S splošno uporabo pnevmatik z boljšim izkoristkom goriva bi lahko do leta 2020 prihranili približno 6,6 milijonov ton ekvivalenta nafte (Mtoe) na leto. Izpuste CO2 bi tako zmanjšali za 4 milijone ton na leto, kar je enako, kot če bi iz prometa v EU vsako leto odstranili 1,3 milijona osebnih vozil.

Varnejše in tišje

Nalepke vsebujejo podatke o tem, kako dobro se pnevmatika oprime mokre podlage. Dobre pnevmatike lahko zmanjšajo zaviralno razdaljo za več metrov. Z nalepke lahko tudi razberete hrupnost pnevmatike.